Press "Enter" to skip to content

Ghidul investitorului: Ce este Bursa

Bursa este denumirea generica a locului sau institutiei unde se cumpara si se vand instrumente financiare sau marfuri.
Bursele pot fi de mai multe tipuri, in functie de natura tranzactiilor desfasurate: Bursa de marfuri, Bursa de Valori Bucuresti, Bursa Monetar-Financiara ?i de Marfuri Sibiu. La Bursa de Marfuri se vand si se cumpara materii prime: lemn, petrol, carbune, fier, ciment, etc. La Bursa de Valori Bucuresti se vand si se cumpara actiuni cum ar fi: actiuni la fondul proprietatea, actiuni SNP Petrom, actiuni Sif etc. sau obligatiuni cum ar fi obligatiuni BERD sau obligatiuni municipale (ale unor orase din Romania). La Bursa de la Sibiu se pot tranzactiona instrumente financiare derivate.

In trecut, toate bursele aveau o camera speciala denumita ring, in care actiunile se vindeau si se cumparau asemeni unei licitatii cu strigare. Actualmente toate tranzactiile se desfasoara doar electronic prin intermediul internetului.

De multe ori, in special in presa sau mass-media termenul bursa este folosit si ca o referinta generica asupra mersului actiunilor. De multe ori auzim la televizor: „Bursa a crescut cu x%” sau „Bursa a scazut cu y%”. In acest caz termenul bursa este folosit ca substituent pentru indicii bursieri. Indicii Bursieri sunt de fapt o medie a tuturor actiunilor listate pe piata respectiva. Deci daca veti auzi vreodata expresia „Bursa din Romania a crescut cu 2%” asta inseamna ca media pretului actiunilor din Romania a crescut cu 2%.

Cuprins:
Ce sunt actiunile
Ce sunt obligatiunile
Ce sunt derivatele financiare
Cat de riscant este la Bursa
De ce au nevoie companiile de Bursa
De ce au nevoie investitorii de Bursa
Cum tranzactionez la Bursa

Ghidul investitorului Ce sunt actiunile

O actiune este practic o foarte mica parte dintr-o societate. Cand o persoana cumpara o actiune, el devine co-proprietar la societatea la care a achizitionat respectiva actiune. Drepturile detinatorului de actiuni sunt: dreptul de a vota in Adunarea Generala a Actionarilor hotarand practic soarta societatii si dreptul de a incasa dividend. Dividend-ul este o parte a profitului realizat de catre societate, care se distribuie in fiecare an actionarilor. In trecut actiunile aveau forma materiala, adica erau efectiv niste hartii care dovedeau faptul ca persoana X era proprietarul unui anumit numar de actiuni la societatea Y. In prezent actiunile sunt dematerializate, ceea ce inseamna ca evidenta actiunilor este tinuta electronic in baza de date a unei institutii specializate. In Romania institutia care gestioneaza evidenta actionarilor este Depozitarul Central.

In Romania, principalul loc unde se vand sau se cumpara actiuni este Bursa de Valori Bucuresti. Pentru a facilita accesul la actiuni a tuturor persoanelor, indiferent de suma de bani detinuta, actiunile au in general preturi reduse, variind de la cativa zeci de bani la cativa zeci de lei pe actiune. Cele mai cunoscute si tranzactionate actiuni din Romania sunt: actiunile la Fondul Proprietatea, actiunile la SNP Petrom, actiunile la SIF (Societati de Investitii Financiare), actiunile la BRD sau Banca Transilvania, actiunile la Transgaz sau Transelectrica.

Ghidul investitorului Ce sunt obligatiunile

Obligatiunile sunt titluri de valoare care dau dreptul proprietarului de a incasa la anumite date stabilite o suma de bani numita cupon (dobanda) si de a primi la sfarsitul perioadei de valabilitate a obligatiunii principalul (suma de bani imprumutata initial).

Practic, societatea X are nevoie de bani pentru a-si finanta operatiunile zilnice sau a demara un anumit proiect. Societatea respectiva nu are suma de bani necesara si doreste sa o imprumute. Ea are doua optiuni: fie apeleaza la o banca, fie emite obligatiuni. Persoanele care au bani disponibili si doresc sa imprumute firma respectiva cumpara acele obligatiuni virand bani societatii X. Insa, nimeni nu imprumuta degeaba, asa ca pentru incheierea tranzactiei este obligatoriu ca societatea X sa plateasca periodic (de obicei anual sau semestrial) o suma de bani catre investitorul care a cumparat obligatiunile, suma care reprezinta practic o dobanda. De asemenea, obligatiunea emisa are o perioada determinata astfel ca dupa un numar de ani (de obicei 3-6) societatea X trebuie sa restituie suma imprumutata initial. Rezumand, emisiunea de obligatiuni este practic un credit acordat insa de investitori privati si nu de catre o banca.

Obligatiunile sunt de mai multe tipuri, in functie de cine le emite:
Obligatiunile corporatiste sunt emise de catre societati comerciale
Obligatiunile municipale sunt emise de catre autoritati locale (in general orase)
Bonurile de tezaur reprezinta obligatiuni emise de catre state.

Ghidul investitorului Ce sunt derivatele financiare

Derivatele financiare sunt practic contracte similare unor pariuri care au ca obiect pretul unui activ fizic. Mai exact sunt un fel de pariuri, care pot fi facute pe actiuni, marfuri (petrol, lemn, fier, etc), curs valutar, etc. Avand in vedere ca sunt in esenta pariuri ele pot genera castiguri mari dar si pierderi mari , mai mari chiar decat suma initiala investita. Fata de actiuni, unde in cel mai rau caz nu pot pierde decat suma investita initial, in cazul derivatelor financiare pierderile pot fi mai mari decat suma initiala. .

Astfel de instrumente se adreseaza doar celor care au suficienta experienta in a le intelege. Scopul lor principal este de a oferi companiilor posibilitatea controlarii pretului cursului valutar sau pretului unei anumite categorii de marfuri esentiala pentru acea companie. Deasemenea aceste instrumente sunt preferate de speculatori pentru gradul mare de variatie de care il ofera, insa riscul la acele variatii este foarte mari asa ca instrumentele financiare derivate nu sunt recomandate pentru incepatori.

Ghidul investitorului Cat de riscant este la Bursa

Cat de riscant este sa tranzactionez la Bursa? Pot pierde toti banii? Pentru a raspunde trebuie sa intelegem exact ca atunci cand cumparam actiuni devenim propritar asupra unei mici particele din compania la care am cumparat actiunile. Daca acea companie este una foarte mare si importanta, atunci sansa ca actiunile mele sa valoreze zero lei este foarte mica. Sa luam de exemplu compania SNP Petrom. Sansa ca SNP Petrom sa valoreze 0 lei este foarte redusa. La fel si in cazul BRD sau BCR (Erste) si multe altele. Atata vreme cat alegem sa cumparam actiuni de la companii sigure, sansa de a pierde toti banii este foarte redusa.

Insa exista si companii care dau faliment. In general, insa, la aceste companii problemele nu apar „peste noapte”, ci sunt rezultatul unei perioade indelungate de management si decizii nefavorabile. Ele de obicei inregistreaza pierderi mult timp inainte de a da faliment sau a intra in restructurare. Daca evitam a cumpara actiuni la aceste companii, atunci sansa de a pierde toti banii este foarte redusa.

Daca insa investitorii stiu care sunt companiile cu probleme, de ce exista cumparatori pentru acele actiuni? Exista o vorba care spune ca orice lucru are pretul sau. Companiile cu probleme au preturi ale actiunilor foarte mici si automat sunt speculatori care mizeaza pe faptul ca acele companii isi pot reveni. In cazul in care acest lucru s-ar intampla, castigul ar fi substantial pentru ca actiunile au fost cumparate „pe nimic”. Insa, evident, nu totdeauna acest lucru se intampla si cei care isi asuma asemenea riscuri uneori si pierd…

Insa, ca regula generala, a alege sa investim doar in companii sigure este cea mai buna decizie pe care o putem lua la Bursa. Totusi, chiar si cele mai bune companii inregistreaza uneori scaderi alepretului. Aceste scaderi sunt inevitabile si chiar si cei mai buni jucatori de pe bursa au inregistrat ln timpul carierei pierderi. Insa, pe termen lung daca avem o strategie corecta de investire castigul din bursa este mai mare decat castigul din dobanzi bancare.

Ghidul investitorului De ce au nevoie companiile de bursa

Sa ne imaginam o brutarie. Firma este foarte profitabila si vinde in fiecare zi toata productia de paine pe care o realizeaza. Directorul se gandeste ca ar putea vinde si mai multa paine, insa linia actuala de coacere nu poate produce mai multe paini. Evident are nevoie de o linie noua, care insa costa mai multi bani decat are brutaria. Pentru a atrage bani, directorul are doua alternative: fie sa obtina un credit de la banca, fie sa vanda o parte din afacerea sa. Evident, un credit bancar trebuie returnat si in plus trebuie platita si o dobanda. Atunci managerul se hotaraste sa vanda o parte din compania sa.

Pentru a vinde el merge la o societate de brokeraj care intocmeste un prospect de listare, acesta fiind descriere a brutariei. Daca pretul de vanzare este bun si compania profitabila atunci investitorii vor cumpara actiuni, banii ajungand la brutarie care va cumpara cu ei o noua linie de productie. Aceasta etapa se numeste oferta primara. Dupa ce ea s-a terminat Bursa de Valori va lista brutaria la bursa si oricine va putea sa cumpere sau sa vanda actiunile respective.

Dupa o vreme linia noua de productie va fi gata, iar brutaria va vinde mai multa paine si va avea un profit crescut. Automat profit mai mare inseamna castiguri mai mari iar castiguri mai mari inseamna un pret mai mare al actiunilor si investitori fericiti.

Ghidul investitorului De ce au nevoie investitorii de Bursa

Sa ne imaginam o persoana cu bani, Dl. Popescu. El are o suma de bani de care momentan se poate dispensa. El poate depunde acea suma de bani la banca, insa dobanda nu este foarte mare. Daca luam in calcul si inflatia atunci castigul real poate fi mult mai mic, sau chiar zero. Dl. Popescu mai are insa o alternativa: Bursa de actiuni. El a citit in ziar despre o brutarie care este profitabila si care doreste sa isi extinda capacitatea de productie vanzand actiuni. Dl. Popescu analizeaza prospectul de emisiune (descrierea companiei), ajunge la concluzia ca aceasta este o investitie buna si cumpara o parte din actiunile oferite la vanzare de brutarie.

Dupa ceva timp, brutaria finalizeaza investitia propusa, produce mai multa paine si reuseste sa vanda cea mai mare parte a productiei iar planul de dezvoltare a brutariei s-a dovedit un succes. Pentru ca in timp brutaria a devenit mai mare si mai valoroasa, pretul actiunilor sale au crescut, iar actiunile D-lui Popescu valoreaza mai mult acum decat in momentul cumpararii lor iar castigul realizat este mai mare decat in cazul in care ar fi depus banii la banca.

Pe termen lung randamentele oferite de bursa sunt mai mari decat randamentele oferite de banca. Foarte multe firme au intr-un grad mai mic sau mai mare credite de la banca. Daca ele sunt profitabile atunci rentabilitatea companiilor respective este mai mare decat dobanda platita la creditele contractate. Directorii de companii vor lua credite doar daca ei cred ca afacerea pe care o conduc va genera suficient profit pentru a returna acei bani plus dobanda aferenta. Tocmai din acest motiv fondurile de pensii investesc pe termen lung in actiuni.

Randamentele la bursa sunt pe termen lung superioare celor oferite de banca, insa nu sunt la fel de sigure. Bursa va inregistra castiguri mari in perioadele de crestere economica, insa va inregistra scaderi in perioadele de recesiune. Din acest motiv este foarte important sa discutam cu brokerul prin care tranzactionam si sa avem o strategie potrivita de investire .

Ghidul investitorului Cum tranzactionez la Bursa

Primul pas pentru a incepe sa tranzactionati la Bursa este sa va alegeti o societate de servicii de investitii financiare (societate de brokeraj) prin care sa tranzactionati. Conform legislatiei din Romania, persoanele fizice sau juridice nu pot tranzactiona direct la bursa ci doar prin intermediul unor firme specializate. Mai multe detalii despre serviciile oferite puteti gasi la Servicii de Tranzactionare. Lista completa a societatilor de intermediere o puteti gasi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti ( http://bvb.ro/ ).

Odata de v-ati ales o societate prin intermediul careia sa tranzactionati este bine sa va ganditi care este suma cu care sunteti dispus sa intrati pe Bursa. Este foarte bine sa folositi o suma de bani de care sa nu aveti nevoie , pentru a nu fi fortati sa vindeti intr-un moment inoportun si sa va stricati strategia de tranzactionare. In general suma minima cu care puteti incepe tranzactionarea este de aproximativ 1000 ron, insa aceasta suma este foarte mica, iar castigul sperat va fi deasemenea foarte mic. Odata ce v-ati stabilit suma disponibila trebuie sa purtati o discutie cu broker-ul sau consultantul Dvs financiar pentru a stabili o strategie de tranzactionare care sa vi se potriveasca. Unele persoane preferta sa speculeze alocand un timp mai mare bursei, in timp ce alte persoane prefera sa aloce putin timp pentru tranzactionare si prefera investitiile pe termen lung. Deasemnea unele persoane sunt dispuse sa riste mai mult pentru a avea si castiguri potentiale mai mari, in timp ce alte persoane nu vor sa riste, multumindu-se cu o crestere inceata dar cat mai sigura.