Citirea unei carti poate fi o experienta intens personala. Cartile pot schimba viata cu adevarat si, de asemenea, dupa cum se dovedeste, va pot face mai destepti. Cercetarile arata in mod repetat ca stimuleaza gandirea analitica, impreuna cu imbogatirea vocabularului , precum si a mintii in general.

Intrebarea nu este insa daca trebuie sa cititi, ci ce sa cititi.

Aici, am facut o lista cu cele mai populare romane din toate timpurile. Probabil ati auzit de toate – si poate chiar ati citit cateva.

1.Povestea a doua orase

An lansat: 1859

Copii vandute: 200 milioane

Sansele sunt sa fi citit Povestea a doua orase (sau cel putin si pretins) intr-o clasa de liceu. Nu este de mirare ca acest roman a vandut atat de multe exemplare – este practic obligatoriu in curriculum. Cartea Povestea a doua orase poate fi achizitionata de coltulcolectionarului.ro.

2.Stapanul inelelor

Anul lansarii: 1954

Copii vandute: 150 milioane

Cel mai bine vandut roman fantezie, The Lord of the Rings, a crescut in popularitate inca de la lansare, nascand o adevarata armata de filme, teatru, muzica, opere de arta, jocuri video si chiar jocuri de masa .

3.Micul Print

An lansat: 1943

Copii vandute: 140 milioane

Micul Print a surprins inimile cititorilor din intreaga lume de cand a aparut pentru prima data in 1943. Scrisa de aristocratul francez Antoine de Saint-Exuper, a fost tradusa in peste 300 de limbi si dialecte. Povestea a fost inspirata din experientele sale din Fortele Aeriene Franceze. La suprafata este o poveste simpla, dar este plina de invataturi. Iata sapte lectii de viata pe care le putem invata din aceasta poveste fermecatoare.

4.Harry Potter

An lansat: 1997

Copii vandute: 120 milioane

JK Rowling este, fara indoiala, unul dintre cei mai prolifici autori ai timpului nostru, tesand povesti despre vitejie si vrajitorie cu aceasta serie despre o scoala de magie. Filmele bazate pe aceasta serie au incasat in total peste 7,7 miliarde de dolari. In aceasta prima versiune, Harry Potter si Piatra Filozofului – cunoscuta altfel ca Harry Potter si Piatra Vrajitorului – Harry isi da seama ca viata lui este departe de a fi obisnuita.

4. Si atunci nu a mai fost nimeni de Agatha Christie

An lansat: 1939

Copii vandute: 100 milioane

Agatha Christie a reinventat genul misterului cu 66 de romane si 14 colectii de povesti scurte, printre care And Then There Were None – cele mai multe dintre ele fiind in cele din urma adaptate pentru ecran. De fapt, mai mult de treizeci de lungmetraje au fost create pe baza operei sale.

5. Hobbitul de JRR Tolkien

An lansat: 1937

Copii vandute: 100 milioane

Acest roman relativ scurt a creat scena pentru opera ulterioara a lui Tolkien, The Lord of the Rings. Hobbitul este una dintre cele mai cunoscute si mai iubite carti de fantezie. Publicata pentru prima data de George Allen & Unwin in 1937, The Hobbit a fost tradus in peste 50 de limbi diferite si s-a vandut in peste 100 de milioane de exemplare.

6.Visul Camerei Rosii de Cao Xueqin

An lansat: 1754

Copii vandute: 100 milioane

Numita si Povestea pietrei , Visul camerei rosii este unul dintre asa-numitele patru romane clasice din China. Povestea se centreaza pe doua ramuri ale unei familii instarite si caderea lor finala, destinate sa reflecte declinul dinastiei Qing.

7. Aventurile lui Alice in Tara Minunilor de Lewis Carroll

An lansat: 1865

Copii vandute: 100 milioane

Privita in mare masura drept unul dintre cele mai bune romane pentru copii din istoria literaturii, Aventurile lui Alice in Tara Minunilor, de Lewis Carroll , este unul dintre cele mai bune carti scrise vreodata.