Adolescentul este pasionat de lucrarile lui Da Vinci si …

La 17 ani, Robert Demeter isi doreste sa ajunga un bun grafician si sa calatoreasca in jurul lumii

Nu a auzit niciodata sunetele naturii sau glasul de alint al mamei. In schimb a primit de la Dumnezeu un talent aparte: desenul. Pentru ca nu a auzit niciodata vocile celor din jur le-a desenat portretele, atat in momentele lor de bucurie, cat si de tristete. Numele lui este Robert Demeter, are 17 ani si este elev in clasa a X-a la Colegiul “Nicolae Tonitza”.

Invata la un liceu normal, pentru ca isi doreste sa fie ca toti ceilalti copii de varsta lui. Cu toate acestea se simte complexat atunci cand nu reuseste sa se inteleaga cu cei care ii sunt colegi. Dupa ce a terminat scoala de hipoacuzici sora lui, Elena, l-a indreptat catre acest liceu, desi parintii s-au impotrivit cu inversunare. “Cand am venit cu aceasta propunere de a se inscrie la un liceu normal, parintii au spus un nu categoric. Robert a luat la admitere nota 9 atat la pictura, cat si la desen. Acest lucru i-a determinat pe parinti sa-i dea o sansa in noua lume.”, spune Elena. S-a familiarizat cu noii colegi si acum se poate spune ca a devenit unul dintre ei. “In prima zi de scoala m-am imbracat in costum si cand am ajuns acolo am realizat ca eram singurul imbracat asa. Acum prefer blugi largi si tenisi”, marturiseste baiatul. Daca il intrebi de profesorii preferati enumera fara sa stea pe ganduri pe doamna de romana si pe doamna diriginta. “Intotdeauna l-au ajutat cand a avut probleme si i-au dat sfaturi bune”, spune Elena. Acum se gandeste ce anume sa faca mai departe: pictura sau grafica?

 Deseneaza de mic copil

Desenul l-a descoperit la aproape trei ani. Parintii lui Robert ii impartasesc pasiunea fata de artele plastice si i-au oferit la inceput primele sfaturi. Asta pana l-a cunoscut pe profesorul Trepadus care dadea lectii de desen la biserica maramureseana din parcul „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti. „Desi trebuia sa vina doar duminica, cand se strangeau copiii de varsta lui, Robert se ducea la biserica si sambata impreuna cu cei mici. Timpul petrecut acolo l-a apropiat foarte mult de cel care i-a fost profesor”, ne marturiseste sora lui Robert. Printre artistii sai preferati se numara Botticelli, Da Vinci si Van Gogh.

Complexat de handicap

In timpul liber ii place sa se plimbe impreuna cu sora sa, cu care are o relatie deosebita. „Este complexat de handicapul pe care il are, dar eu am sa-l ajut si am sa-l sustin tot timpul”, spune Elena cu multa dragoste in voce. Faptul ca nu aude l-a izolat oarecum. A reusit sa-si faca insa cativa prieteni. Impreuna se plimba cu bicicletele sau joaca baschet. Pentru viitor isi doreste sa ajunga un bun grafician, sa calatoreasca in jurul lumii cu bicicleta si sa vada marile muzee ale lumii.