Afectiunile ochilor reprezinta una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere, apreciaza medicul primar oftalmolog Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

Cel putin o treime din posesorii de permis de conducere au probleme cu vederea, dar reusesc totusi sa treaca nedepistati printre ceilalti participanti la trafic, citeaza medicul Monica Pop din statisticile medicale si din experienta proprie. Nici scolile de soferi nu cer examen medical. Inscrierea la cursuri este conditionata doar de prezentarea unui act de identitate si de taxe.

Cele mai frecvente afectiuni oftalmologice greu depistabile sunt viciile de refractie si acomodare, glaucomul, cataracta, atrofia optica, retinopatiile, conjunctivita si accidentele vasculare oculare. „Doar dioptriile mari si strabismul pot da de gandit organelor de cercetare penala, pentru a solicita si un examen oftalmologic”, mai precizeaza Monica Pop. Daca afectiunile nu sunt vizibile, singurele teste obligatorii la institutele medico-legale, in cazul soferilor in culpa, sunt cele de alcoolemie si psihologice.

Specialista recunoaste ca si printre oftalmologi mai sunt unii care-si dau „pe nevazute” acceptul. „Aplicarea unei parafe medicale fara un control prealabil, in dreptul examenului oftalmologic pentru fisa de permis auto, este sinonima cu crima!”, precizeaza directorul SPCUO.

Scolile de soferi nu cer fisa medicala la inscriere…

Cursurile pentru obtinerea permisului de conducere au devenit o afacere atat de profitabila, incat inscrierea este o simpla formalitate. „Fisa medicala o puteti completa si in timpul scolii, pentru ca nu va este necesara decat atunci cand va depuneti dosarul la politie, in vederea examenului”, a fost raspunsul cel mai des primit. Medicul Monica Pop spune ca au fost cazuri in care „directori ai unor scoli de soferi au venit peste noi sa ne bata, pentru ca am refuzat sa dam aviz pentru cursantii lor care aveau afectiuni oftalmologice incompatibile cu sofatul”. In cazul unui accident de circulatie, efectuarea unui control oftalmologic la IML nu se face decat daca exista suspiciuni ca s-ar fi produs din aceasta cauza medicala. „Doar in 10% din cazuri ni s-a solicitat si acest examen”, a precizat medicul Vasile Astarastoaie, director al IML Iasi. Singurele controale obligatorii sunt cele de alcoolemie si psihologice. Politistii iau de buna doar fisa medicala care atesta lipsa problemelor de sanatate a posesorului de permis. In situatia in care afectiunea oftalmologica trece neobservata pentru organele de cercetare, soferul isi va pastra permisul in continuare. Potrivit Codului Rutier, daca accidentul s-a produs din cauze medicale, medicul care a semnat fisa in dreptul afectiunii „nedepistate” va raspunde penal.

Monica Pop

Aplicarea unei parafe medicale fara un control prealabil, in dreptul examenului oftalmologic pentru fisa de permis auto, este sinonima cu crima! Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti