Presedintele Basescu nu a renuntat nici in Joia Mare la criticile adresate guvernului

Noii ministri ai Cabinetului Tariceanu au depus, ieri, juramantul in fata presedintelui Traian Basescu, dar, pentru prima oara la o astfel de ceremonie, Administratia Prezidentiala nu a oferit si o cupa de sampanie.

Seful statului a tinut un discurs mult mai scurt decat de obicei, in care i-a avertizat pe membrii guvernului ca va fi un observator „extrem de exigent” al activitatii lor. Basescu nu s-a abtinut si de la o mica ironie care a provocat o grimasa a premierului Tariceanu. „Imi pare rau ca nu e prezent la aceasta ceremonie si domnul Mircea Geoana. L-am invitat in calitate de presedinte al unui partid care a sustinut si, cu siguranta, va sustine in continuare actualul guvern”, a declarat zambind Basescu. El le-a mai spus noilor ministri ca si-ar dori ca, la sfarsitul mandatului lor, sa infirme aprecierile facute acum doua zile. Miercuri seara, seful statului a afirmat ca actualul guvern seamana cu un consiliu de administratie, care reprezinta interese de afaceri. Ieri, dupa discurs, presedintele Romaniei a dat mana, fara niciun pic de caldura, cu premierul si alti cativa inalti demnitari, dupa care a parasit brusc sala. Ramasi fara obisnuita cupa de sampanie, insotita de schimburi de amabilitati, ministrii guvernului Tariceanu s-au felicitat intre ei si au parasit val-vartej Palatul Cotroceni.

„Orice incalcare a Constitutiei e un lucru grav”

Presedintele Traian Basescu a tinut ca, ieri, in cadrul ceremonialului de depunere a juramantului sa puncteze victoria obtinuta la Curtea Constitutionala. „Niciun articol din Constitutie nu poate fi incalcat, nici putin, nici grav. Orice incalcare a Constitutiei e un lucru grav”, a spus Basescu. Dupa ce a facut aceste afirmatii, seful statului a avut un scurt schimb de replici cu presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida. De altfel, Vida a fost singura persoana prezenta la Cotroceni cu care Basescu a glumit si a ras.

Ciocnire intre consilierul lui Basescu si al lui Vosganian

Ceremonia de la Palatul Cotroceni nu numai ca a fost mai rece ca niciodata, dar s-a incheiat si cu o imbranceala in toata regula intre consilierul prezidential Bogdan Bujor Teodoriu si Dumitru Cocea, consilierul ministrului economiei si finantelor. De fapt, Teodoriu voia sa se certe cu insusi ministrul economiei, Varujan Vosganian. Imediat dupa juramant, consilierul prezidential a inceput sa strige la ministrul liberal: „Vrei sa discutam in directive, hai sa discutam in directive!”. In acel moment, Cocea l-a impins usor pe Teodoriu si i-a spus ca nu e momentul unor astfel de discutii. Consilierul prezidential a devenit si mai nervos si a inceput sa tipe la consilierul ministerial: „Cine esti tu, domnule colonel?!”. Cum presa incepuse sa se stranga in jurul lor, Cocea s-a intors cu spatele si a parasit campul de batalie.