Investitiile straine directe nefolosite, restrictiile impuse romanilor pe piata muncii si absorbtia redusa a fondurilor europene au fost principalele neimpliniri subliniate de Emil Boc intr-un discurs tinut la conferinta cu tema “Romania in UE – cinci ani de la aderare”.

In cadrul conferintei, premierul si-a mai asumat si alte nerealizari, cum ar fi esecul in eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) impus de Comisia Europeana, precum si deficitul mare de competitivitate al Romaniei fata de alte state membre ale UE.

Printre realizari, Emil Boc a enumerat libera circulatie a bunurilor, capitalurilor si persoanelor, precum si un volum important de investitii straine directe, respectiv 44 de miliarde de euro (in intervalul 2003-2010, incluzand astfel si perioada de postaderare).

“As mentiona si consolidarea statului de drept in Romania, deoarece, oricate critici ar exista, cateva lucruri nu pot fi contestate, si anume ca statul de drept s-a perfectionat in acesti ani, libertatile si drepturile cetatenesti au garantii corespunzatoare, iar institutiile statului au inceput sa functioneze aproape de standardele europene chiar daca unele lucruri mai trebuie perfectionate”, a spus Boc.

A dat din nou vina pe “fosta guvernare”

Revenind la capitolul “neimpliniri”, Emil Boc a aratat ca zece state UE inca mentin restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani si a acuzat guvernarea din perioada 2007-2008 pentru neutilizarea pe deplin a investitiilor straine directe.

“Din nefericire, investitiile straine directe nu au fost folosite pe deplin, in sensul ca am avut sansa unei cresteri economice consistente si am ratat ocazia de a ne moderniza statul in acea perioada, cand era mult mai usor sa faci reforme structurale, iar in loc sa facem acest lucru, din nefericire, am aplicat politici populiste care nu au avut sustinere in economie”, a sustinut premierul.

Romania este dependenta de UE

Economia tarii noastre depinde in mare masura de UE, a declarat Emil Boc, precizand ca 65,8% din export este realizat cu state comunitare.

El a mai aratat ca Romania inregistreaza a patra cea mai mica datorie publica din PIB la nivelul UE, cu 61% sub media europeana, dar si o productivitate cu 57% mai mica decat media UE. Pentru recuperarea acestui decalaj, masurile avute in vedere de Guvern sunt cresterea de la 63% la 70% a ratei de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 ani, majorarea la 2% din PIB a ponderii investitiilor in cercetare-dezvoltare si reducerea ratei de saracie cu 580.000 persoane aflate in aceasta situatie.

In opinia premierului, masurile de reforma dispuse de Guvern in educatie, justitie, asistenta sociala si prin modificarea Codului Muncii au fost corecte si necesare.

El a aratat ca Romania poate “excela” la nivelul UE prin agricultura, turism si energie, dar mai ales prin creativitate, avand avantajul potentialului uman.

Basescu: Singura solutie, Statele Unite ale Europei

La randul sau, Traian Basescu a fost si el prezent la conferinta. Discursul presedintelui s-a axat pe probleme economice globale, cadru in care Basescu a reluat o teorie mai veche si a sustinut ca singura solutie pentru ca UE sa fie competitiva la nivel mondial este formarea Statelor Unite ale Europei.

“Singura solutie pentru ca UE sa fie un conducator al politicilor globale este o integrare profunda. Solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai tarziu sa ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o UE suverana capabila pe ansamblul ei sa stea in competitie cu marii actori globali”, a spus Basescu. El a recunoscut ca aceasta viziune a sa “depaseste limitele actuale ale Uniunii”.

La conferinta au mai participat alaturi de Presedinte si Premier, ministrul de externe Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban si comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.