Ultimul sondaj de opinie INSCOP indica o apropiere ingrijoratoare pentru democrat-liberali a noii formațiuni moșite de Traian Basescu. De la o diferența de 13 procente in luna ianuarie, ecartul s-a redus la numai patru puncte. Mai mult, la o citire empirica pare ca asistam la un transfer de votanți, creșterea de cinci procente a PMP gasindu-și corespondent in cele patru puncte pierdute de PDL.

Ce se intampla de fapt? Se intampla in primul rand ca in PMP a intrat Elena Udrea. Nu ca șefa de facto a noului partid ar fi mare aducatoare de voturi prin propria persoana (ba din contra, cota sa de incredere este in general printre cele mai scazute). Dar Elena Udrea beneficiaza din perioada in care a fost ministru al Dezvoltarii de un capital de relații foarte important la nivelul structurilor locale. Turneele prin țara pe care le-a facut nu au ramas fara urmari: o mulțime de primari s-au inscris formal in Fundația Mișcarea Populara, ceea ce informal inseamna parasirea PDL in favoarea PMP (ei raman teoretic membri ai partidului lui Vasile Blaga pentru a nu-și pierde mandatele din fruntea primariilor).

Paradoxal, Elena Udrea a reușit in aparența ce n-a reușit Traian Basescu: sa ridice PMP peste pragul electoral de 5 la suta. Desigur, acest lucru nu s-ar fi putut petrece fara sprijinul declarat al lui Basescu (semnalele prezidențiale percuteaza la electoratul zis „informat” dar fac mai ușoare și negocierile cu primarii PDL care aduc cu ei electorat mai puțin informat, dar mai numeros).

Primari de mari orașe: 4 din 10 sunt deja membri ai FMP. Și nu vor fi singurii

La capitolul primari de municipii reședința de județ, PDL a obținut la alegerile locale din 2012 un numar de zece mandate de edil. Dintre aceștia, patru s-au inscris deja in Fundația Mișcarea Populara, iar alții pot face oricand pasul, jucand de facto pentru PMP.

Situația difera de la caz la caz. Cel mai rasunator nume de primar inscris in Fundația Mișcarea Populara este cel al fostului premier Emil Boc. Acesta a facut anunțul chiar in prezența președintelui Traian Basescu, iar mișcarea a fost una in primul rand simbolica. Asta nu inseamna ca repercusiunilor la nivelul organizației Cluj a PDL nu vor fi importante și ramane de vazut cate voturi vor mai lua democrat-liberalii in acest județ.

Gheorghe Falca, primarul din Arad, este și el inscris in Fundația Mișcarea Populara (inca din 2013), dar prefera sa pastreze o atitudine ambigua. Presa locala a speculat ca aceasta se explica prin aceea ca Falca vrea sa pastreze controlul asupra unor primari mai mici, pe care sa-i mobilizeze pentru PMP la momentul potrivit.

Alți doi primari de mari municipii joaca deja pe fața pentru noul partid al lui Traian Basescu. Este vorba despre Gabriel Boriga, primarul din Targoviște și Gheorghe Ștefan „Pinalti”, edilul din Piatra Neamț. Boriga a semnat adeziunea la Fundația Mișcarea Populara in prezența Elenei Udrea, care afirma cu acel prilej ca se așteapta ca Organizația Dambovița sa devina cea mai puternica a PMP. Pe de alta parte, Gheorghe Ștefan s-a inscris in Fundația Mișcarea Populara tot in prezența Elenei Udrea, week-end-ul trecut, iar miercuri și-a anunțat și demisia de la șefia PDL Neamț (a se remarca diferența de tactica in comparație cu Falca).

In afara celor patru edili menționați, care sunt deja „cu acte in regula” la Fundația Mișcarea Populara, exista și o serie de primari democrat-liberali care chiar daca n-au facut pasul, nici la PDL nu le mai sta prea mult gandul. Este cazul primarului din Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, pe care presa locala il prezinta drept un apropiat al Elenei Udrea. De altfel, Gherghe a participat la sfarșitul anului trecut la aniversarea Elenei Udrea și i-a daruit acesteia un portret semnat Ștefan Popa Popas.

O situație neclara are in momentul de fața George Scripcaru, primarul Brașovului. Deși a colaborat cu Udrea pe vremea ministeriatului acesteia și a susținut-o la ultimul Congres pentru șefia PDL, edilul brașovean nu mai este așa tentat acum de jocurile politice. El prefera sa se țina deoparte, mai ales ca nu este foarte agreat de toți membrii organizației locale a PMP (de amintit aici declarațiile lui George Staicu, prim-vicepreședinte al PMP Brașov, care a precizat ca Scripcaru va trebui „sa raspunda unor criterii” daca vrea sa treaca in tabara Mișcarii Populare).

Primarul din Suceava, Ion Lungu, nu este nici el foarte sigur de ce vrea sa faca, mai ales ca exista anumite zvonuri ca scaunul sau ar fi vizat la viitoarele alegeri de deputatul Ioan Balan (omul lui Gheorghe Flutur), care conduce filiala municipala a PDL și a devenit intre timp și lider la nivel național al formațiunii. Balan nu s-a ferit sa-l critice pe Lungu la scena deschisa la inceputul acestui an, iar in acest context primarul din Suceava ar putea sa treaca la Mișcarea Populara de voie-de nevoie.

Edilul din Alba Iulia Mircea Hava, unul din cei mai vechi primari ai PDL, e puțin probabil sa paraseasca partidul, insa el nu ezita sa se declare un admirator al președintelui Traian Basescu. Hava militeaza pentru o unificare a forțelor de dreapta și și-ar dori chiar o fuziune ampla, care sa cuprinda și PNL și sa ii aduca de aceeași parte a baricadei pe Traian Basescu și Crin Antonescu.

In momentul de fața, dintre primarii de mari municipii, cei mai „siguri” pentru PDL sunt targ-mureșeanul Dorin Florea și tulceanul Constantin Hogea.

Dorin Florea este chiar prim-vicepreședinte al PDL și face parte din echipa lui Vasile Blaga, de care il leaga o veche colaborare. Pe de alta parte, Constantin Hogea, primarul din Tulcea, este „la cuțite” cu Victor Tarhon, fostul președinte al Consiliului Județean, care in momentul de fața conduce filiala locala a PMP (și-a dat chiar demisia din funcția de consilier județean, unul din puținii aleși PDL care a renunțat la mandatul in administrația locala pentru a se inscrie in noul partid prezidențial). Inaintea Convenției Naționale a PDL din 2013, organizația Tulcea a fost scindata intre susținatorii lui Vasile Blaga (tabara Hogea) și cei ai Elenei Udrea (tabara Tarhon).

Cat mai rezista PDL-Blaga?

Așa cum se vede, Vasile Blaga și conducerea actuala a PDL au probleme mari exact la capitolul despre care credeau ca le va asigura o victorie la scor in fața PMP: organizațiile locale. Situația primarilor de mari municipii este replicata și la nivel micro, PDL fiind in momentul de fața supus unui asalt care vizeaza destructurarea partidului și „transferarea” lui la PMP. In acest sens, este de reținut și o declarație recenta a lui Traian Basescu in care a recunoscut ca s-a vazut cu șefii de filiale ai PMP (cu acel prilej Basescu a punctat ca „nu mai are nici o legatura” cu PDL)

Conducerea PDL face eforturi pentru a ține lucrurile sub control, in vederea obținerii unui scor cat de cat satisfacator la europarlamentare. In momentul de fața, lupta reala pe care o duce formațiunea condusa de Vasile Blaga este impotriva PMP. Situația este cu atat mai ingrata cu cat, in plan public, democrat-liberalii nu se pot poziționa fațiș impotriva președintelui Traian Basescu pentru ca asta le-ar aduce (inca) o pierdere electorala.

Vasile Blaga intra in campania pentru euroalegeri cu un partid in care, din nefericire pentru el, nu mai știe pe cine se poate baza și pe cine nu. Și asta in condițiile in care rezultatul scrutinului din mai poate fi socotit hotarator pentru viitorul PDL. Democrat-liberalii ar mai putea recupera ceva la nivel imagistic prin prezența Monicai Macovei pe lista de candidați (in contrapondere cu includerea Elenei Basescu pe lista PMP, Macovei ar putea fi un avantaj comparativ important). Va fi insa suficient?