Cu peisajul ei fantastic, misterios, ciudat chiar, aceasta localitate din Turcia atrage turistii ca un magnet. Ai impresia ca fotografia s-a inventat tocmai sa-i imortalizeze frumusetile

In inima Turciei, dominat de muntele Argaeus (Ercizes Dagi – 3.916 metri), se afla un tinut cu aspect selenar, desprins parca din filmele stiintifico-fantastice. Se numeste Cappadocia. S-a format exclusiv prin depunerea de lava si cenusa vulcanica, modelate mai apoi de natura in forme dintre cele mai ciudate, majoritatea purtand numele de Fairy Chimneys. Degradarea treptata a creat una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice ale lumii. Asa-numitele „cosuri ale sanzienelor” sunt, de fapt, niste formatiuni de bazalt modelate de vant si ploi care, ulterior, au fost transformate in locuinte.

Crestinism cioplit in piatra

Pentru crestini, Cappadocia este locul unde au trait unii dintre cei mai importanti preoti si teologi ai Bisericii – Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nyssa sau Sfantul Grigore de Nazians. Datorita locatiei izolate, Cappadocia a fost vreme indelungata loc de refugiu pentru crestinii persecutati de legiunile romane, iar intre secolele X si XV a devenit loc de pustnicie pentru multi monahi. Asa au luat nastere peste 3.000 de biserici sapate in spectaculoasele formatiuni rezultate ca urmare a unor eruptii vulcanice. Tot aici au aparut si primele manastiri pentru care Sf. Vasile a scris “Reguli mari si mici”, reguli ce sunt respectate cu strictete si astazi in toate bisericiile ortodoxe din lume. Pentru a vedea aceste lacase, unele vechi de 2000 de ani, trebuie sa mergi in Valea Zelve, Ihlara, Valea Trandafirilor Rosii si orasele vecine Zelve, Avanos si Goreme. In ultimul dintre acestea, situat in vechea Cappadocie, se afla un parc national intrat in patrimoniul UNESCO din 1985 si denumit „Goreme Open Air Museum”. In interiorul parcului sunt biserici pictate de primii crestini care au poposit aici, precum si casele acestora, care s-au pastrat intacte chiar si dupa 2000 de ani. Cele mai cunoscute bisericute din complexul monahal Goerme, cuvant tradus prin „nu ne puteti vedea aici”, sunt Biserica Yilanli, cunoscuta si sub numele de Biserica Sf. Onufrie. Aceasta este renumita pentru frescele sale ce infatiseaza iadul plin de serpi, motiv pentru care localnicii o mai numesc si Biserica cu Serpi. In Biserica Tokali, sau Buckle, ai ocazia sa vezi cel mai bine realizate si pastrate fresce din zona. Cea mai spectaculoasa dintre ele este Dark Church. Frescele de aici sunt impresionante si il infatiseaza pe Iisus pe cruce, dar si tradarea lui Iuda. Biserica Barbara, El-Nazar, capela Sfanta Ecaterina, Biserica Kiliclar Kusluk, Biserica Fecioarei Maria, Biserica Sakli sau Biserica Ascunsa sunt doar cateva dintre locurile pe care trebuie sa le vezi.

Orasele subterane

Un punct de atractie spectaculos il constituie si orasele subterane. Acestea erau folosite tori ca loc de refugiu in cazul in care oamenii de aici erau atacati de dusmani. Se presupune ca ar fi peste 36 de astfel de orase in zona, unele construite pe sapte sau opt niveluri, ce se constituie in adevarate labirinturi. Valea Ihlara este de-a dreptul spectaculoasa. Are aspectul unui canion, iar vegetatia bogata si bisericile stravechi de la baza sa fac din aceasta un adevarat colt de rai. La mica distanta de Cappadocia se afla Bogazkale, loc unde ai ocazia sa vezi ce a mai ramas din fosta capitala a Imperiului Hitit, Hattusa. Localnicii inca se indeletnicesc cu agricultura, vanatul si olaritul, produsele de olarit cu diverse motive hitite si grecesti fiind foarte apreciate pe plan international.

Cat ne costa?

Cazarea se face la hotel sau pensiune. Pentru o noapte la hotel de patru stele cu tot confortul plus mic dejun, tariful este de cuprins intre 30 si 80 de euro de persoana. Costul unei nopti de cazare la pensiune variaza intre 25 si 30 de euro de persoana, cu mic dejun inclus.

Propunere de weekend: Bruxelles

La nasterea Belgiei, in 1830, Bruxellesul era locuit de flamanzi, valoni, germani si francezi. Catedralele gotice, bisericile si arhitectura existenta reflecta in prezent amestecul numeroaselor culturi care convietuiesc aici. Nu degeaba este supranumita Capitala Europei. Un weekend la Bruxelles te costa intre 306 si 371 de euro de persoana. Acest pret include doua nopti de cazare la hotel de trei, patru si cinci stele, cu mic dejun, si transportul dus-intors cu avionul.