Deoarece “Ion” face parte din programa școlara, iar profesorii pun foarte mult accent pe ea, am fost nevoita sa o citesc. De obicei imi este mai greu sa ințeleg o poveste atunci cand imi este impusa și nu o citesc din placere, insa cartea aceasta a fost destul de ok, acțiunea petrecandu-se intr-un mod mai alert și fara multe regionalisme care dau ceva dificultați carții.   

Cartea se imparte in doua parți: “Glasul pamantului” și “Glasul iubirii”. In prima parte acțiunea se bazeaza mai mult pe cucerirea Anei pentru averea acesteia, iar in a doua pe reintoarcerea la Florica dupa ce s-a vazut bogat.  

Cand m-am gandit ca voi citi aceasta carte, ma gandeam la Ion ca la un personaj bun, care lupta cu greutațile vieții și incearca sa se mențina pe scara sociala. Mare mi-a fost surpriza cand am intalnit cu adevarat caracterul sau. Este un om, aș putea spune ambițios și foarte orgolios. Sa fi ambițios este o trasatura buna, insa sa nu duci totul pana la extrem așa cum a facut el. Datorita dorinței sale de a avea pamant acesta a nenorocit multe persoane din jurul sau. Nu-i pasa de consecințe, parca din ce in ce mai mult dorea sa se vada stapan pe nenumarate pamanturi, chiar daca se folosea de toate mijloacele pentru a face asta.  

L-a facut intr-un final pe Vasile Baciu, omul care era printre cei mai bogați de acolo, sa i-o dea pe Ana, fata lui, dupa ce aceasta ramasese insarcinata cu Ion. Totuși viața ei nu a fost una foarte fericita, aceasta era supusa la batai zilnice, indiferent daca urma sau nu sa aduca pe lume un copil, iar Ion nu a fost deloc bun cu ea din moment ce nu o iubea. Pentru bani, el a renunțat la Florica cea care ii furase inima cu adevarat.  

In cele din urma Ana nu a mai suportat comportamentul acestuia și s-a sinucis lasand in urma un copil. Dar asta, nu la impiedicat cu nimic și nu i-a pasat. A intervenit in familia Floricai, care era acum maritata, iar la sfarșit și familia acesteia s-a dezbinat din pricina lui.  

Ion a sfarșit tragic, pana la urma și chiar mi-a parut rau pentru el in ciuda comportamentului sau, deoarece poate acesta nu ar fi ajuns aici daca societatea nu juca un rol atat de important in transformarea lui intr-un personaj negativ.