Cum sa nu ma bucur? De doi ani de zile urlu impotriva monopolului Casei Naționale de Sanatate (vezi de pilda articolul Vreți sa-si revina vreodata economia? Pai nu mai jupuiți firmele private!, 2010).

De ce? Pai Casa Naționala de Sanatate e un cuib de șpagari si de bandiți, care falsifica licitații pe banda rulanta. Ca si Casa Naționala de Pensii (o rețea nenorocita de falsificatori de dosare de pensie). Ca si Ministerul Educației (unde banii se fura prin inspectorii școlari si prin directorii de scoli). Pe ce pune mana Statul, se duce dracului.

Reforma sanatații, pe care o face acum ministrul Ladislau Ritli, e simpla ca buna ziua si trebuia facuta de mult: banii romanilor nu se mai duc obligatoriu la stat. Pe langa Casa Naționala (aia de stat), vor fi mai multe Case de Asigurari private. Si fiecare roman poate sa plateasca unde are chef.

De ce privatizam doar sanatatea? De ce nu si pensiile?

De ce se oprește Romania la jumatate de drum? Daca tot face reforma, de ce n-o face serios?

Simplu: pentru ca guvernul e in haos. Emil Boc n-are nici o agenda de reforma. Fiecare ministru face reforma cum vrea, daca vrea si da raportul periodic…la FMI. Cat despre Boc , el este un etatist convins (ca si Vasile Blaga si mulți din PDL). Niște potai de stanga, care se simt bine intr-un sistem socialist.

E amuzant ca el a ajuns prim ministru, exact in ultimele clipe de viața ale statului social. E amuzant ca e obligat sa il deconecteze de la aparate pe nenea Statul si sa se uite la el cum se sufoca. Ironia istoriei!

Partea buna a legii:

93% din contribuția de sanatate a fiecaruia va ajunge la asiguratorii privați. Asigurarea respectiva e o asigurare de baza: daca ai nevoie de tratamente speciale, platește neica! Platește din banii tai: nu din ai mei! Pana acum statul acoperea orice, la gramada, din galeata comuna. Uite ca galeata comuna se desființeaza. Competiția. E punctul cel mai bun. Chiar daca iți murea copilul in spitalul statului, n-aveai ce sa faci: si luna urmatoare, statul iți oprea cu forța din salariu pentru spitalele lui mizerabile. Acum spitalele de stat or sa moara: cine mai e nebun sa le dea bani, daca nu e obligat? Poate doar pensionarii sau bugetarii: numai ca aia nu au bani de dat! Aia vroiau sanatate pe banii altora!

Așa ca asigurarile de sanatate nu mai sunt pomeni, ca pana acum: ci devin adevarate asigurari. Exact ca asigurarea auto: platești, traiești! Nu platești? Mori și nu ne mai bate la cap, sarantoc incompetent! Scoate copita din buzunarul meu, vita comunista!

Partea rea a legii:

93% din banii mei se duc la asigurarile private? Pai de ce doar 93%? De ce imi ia statul 7% din bani? Ce servicii imi ofera statul de banii aștia? Ma freaca la piciorul de lemn? Banii mei nu se duc direct la asiguratorii privați. Ci trec intai prin contul Casei Naționale de Asigurari (adica prin buzunarul statului). Iar statul ii trimite dupa aia la casa de asigurari unde am eu contract. Pai ce se baga statul ca musca-n lapte? Eu cumpar servicii de la un spital privat: ce treaba are statul intre noi, sa dea banii de la unul la altul? De ce? Ca sa mai platesc o javra de funcționar, sa frece niște dosare? Punctul cel mai rau: reforma se face cu doi ani intarziere. Sistemul de stat moare, dar moare prea tarziu.

Daca legea ar fi fost data in 2008 (de liberalul Eugen Nicolaescu), sau in 2009 (de PSD-istul Ion Bazac), ar fi fost un vis pentru Romania. Țara n-ar mai fi tocat atația bani din buzunarul firmelor private.

Acum insa, zona euro e terminata. Prabușirea nu mai e o chestiune de ani, ci de zile. Iar cutremurul euro va distruge in primul rand țarile bolnave. Si Romania e deja foarte bolnava. Cine a imbolnavit-o?

Printre alții, chiar sistemul sanitar de stat.

In fine, un ministru roman normal la cap! Numai ca nu e roman: e ungur!

Bravo, Ritli! Bravo, bosgorule! Uite, eram ferm decis sa nu votez la alegeri (daca vor mai fi alegeri in 2012, lucru de care ma indoiesc). Acum, din cauza ta, mi-am schimbat parerea: daca or sa se țina alegeri, o sa votez! Si anume, cu UDMR-ul. Hahaha…

Ca partidele astea romanești sunt de tot cacatul.