Press "Enter" to skip to content

Daily Macro Brief 11 Octombrie

admin 0

EVENIMENTE IMPORTANTE

ROMÂNIA
Indicatorii macroeconomici comunicaţi pe parcursul zilei confirmă scenariul de deteriorare a climatului macroeconomic intern pe parcursul trimestrului III. Pe de o parte, am asistat la evoluţia nefavorabilă a cererii externe, cu impact nefavorabil pentru industria internă. Pe de altă parte, se notează o accelerare a presiunilor inflaţioniste, pe fondul recoltei agricole foarte slabe (an secetos).
Persistenţa contracţiei economice în Zona Euro se răsfrânge nefavorabil la nivelul cererii externe. În luna august exporturile s-au contractat cu 7,7% m/m, până la aproximativ 3,5 mld. EUR. Importurile au scăzut cu doar 0,6% m/m, până la 4,5 mld. EUR. Prin urmare, balanţa comercială a consemnat un deficit de 1 mld. EUR, în creştere cu 36% m/m.


În perioada ianuarie-august exporturile au crescut cu 0,7% an/an, până la 29,65 mld. EUR, în timp ce importurile s-au majorat cu 1,2% an/an, până la 35,96 mld. EUR. Balanţa comercială a consemnat un deficit de 6,3 mld. EUR, în creştere cu 241 mil. EUR.
Semnalele nefavorabile din sfera exporturilor se resimt nefavorabil la nivelul industriei, România fiind o mică economie deschisă, dependentă de mecanismul exporturi/investiţii în industrie.
Producţia industrială s-a contractat cu 1,1% m/m în august (declin de 1,1% an/an). În primele 8 luni ale anului producţia industrială a crescut cu doar 0,8% an/an.


Preţurile de consum au crescut cu 1,18% m/m în august, evoluţie determinată în principal de componenta mărfuri alimentare (2,27% m/m), în contextul recoltei agricole foarte slabe, determinată de secetă. Componentele mărfuri nealimentare şi servicii au crescut cu 0,62% m/m, respectiv 0,41% m/m. Raportat la august 2011 inflaţia s-a situat la 5,33%, cel mai ridicat nivel din iunie 2011.
Indicii bursieri interni au consemnat evoluţii mixte pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de miercuri, pe un volum foarte redus de lichiditate, sub 1,2 mil. euro. Indicele BET a urcat cu 0,2%, până la 4 809,33 p., în timp ce indicele BET-C a crescut cu 0,23%, până la 2 643,37 p.. Pe de altă parte, indicele BET-FI a consemnat un declin de 0,06%, până la 23 243,81 p.. Pe parcursul şedinţei titlurile FP au fost oprite de la tranzacţionare, pentru comunicarea unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti (prin care se resping deciziile AGEA din septembrie 2010, prin care Franklin Templeton a fost numit administrator unic al fondului). Acţiunile BRD au crescut cu 0,65%, până la 7,73 RON, în timp ce cotaţiile SNP au urcat cu 0,51%, până la 0,398 RON. Pe de altă parte, titlurile TLV au scăzut cu 0,6%, până la 1,168 RON.


S.U.A.
Rezerva Federală a publicat Raportul Beige Book cu privire la starea economiei. Raportul atrage atenţia cu privire la creşterea modestă a economiei pe parcursul lunii septembrie, susţinută în principal de sectoarele imobiliar („… widespread improvement … existing home sales strengthened, in some cases substantially… ”) şi auto. FED notează o ameliorare uşoară la nivelul industriei prelucrătoare. Referitor la piaţa forţei de muncă, Raportul băncii centrale notează o stagnare comparativ cu lunile anterioare („ … employment conditions were little changed since the last report …”).
Acţiunile americane s-au depreciat, pe fondul preocupărilor cu privire la evoluţia rezultatelor companiilor pe termen scurt, în contextul semnalelor nefavorabile din economia mondială. Indicele S&P 500 a scăzut cu 0,6%, până la 1 432,56 p., în timp ce indicele Dow Jones a pierdut 1%, până la 13 344,97 p.. Volumul de tranzacţionare s-a situat la 5,9 mld. titluri, cu 1,5% sub media din ultimele 3 luni. Cotaţiile Alcoa au scăzut cu 4,6%, ca urmare a reducerii previziunilor cu privire la evoluţia cererii mondiale de aluminiu (în contextul semnalelor nefavorabile din China). Acţiunile Chevron s-au depreciat cu 4,2%, pe fondul declinului rezultatelor trimestriale. Titlurile H&R Block au pierdut 5,4%, după ce compania a anunţat planuri de restructurare a afacerilor. Cotaţiile Monster Beverage au scăzut cu 5,5%, ca urmare a reducerii recomandării la menţinere de către Stifel Nicolaus. Acţiunile Cummins au consemnat un declin de 3,4%, după reducerea previziunilor cu privire la evoluţia rezultatelor financiare anuale. Deprecieri au consemnat şi titlurile Caterpillar (1,9%). Pe de altă parte, cotaţiile Wal-Mart au crescut cu 1,7%, ca urmare a perspectivelor de expansiune a afacerilor în 2013 şi 2014. Acţiunile Costco Wholesale Corp. au avansat cu 1,9%, pe fondul evoluţiei favorabile a rezultatelor trimestriale. Titlurile Yum au crescut cu 8%, după comunicarea rezultatelor pe T3. Aprecieri au consemnat şi cotaţiile Apple (0,8%).


EUROPA
Standard&Poor’s a redus rating-ul Spaniei la BBB-, cu o treaptă deasupra nivelului recomandat investiţiilor. Decizia are la bază imposibilitatea ajustării economiei, în contextul intensificării contracţiei, a creşterii datoriei publice (care ar putea atinge nivelul de 90% din PIB în 2013), care pot rezulta în intensificarea presiunilor politice. Agenţia a anunţat că sunt posibile noi reduceri ale rating-ului Spaniei, a 4-a economie ca dimensiune din Zona Euro.
Titlurile europene s-au depreciat pentru a 3-a şedinţă consecutiv, pe fondul nivelului ridicat al indicatorilor de evaluare comparativă (maximele din 2010). Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scăzut cu 0,6%, până la 268,71 p. (PER de 11,9 – peste media din ultimii 5 ani (11,5)). Indicii FTSE 100, DAX 30 şi CAC 40 au consemnat ritmuri de declin de 0,6%, 0,4%, respectiv 0,5%. Acţiunile AB InBev au pierdut 1,2%, ca urmare a speculaţiilor cu privire la blocarea procesului de preluare a companiei mexicane Modelo. Cotaţiile BAE s-au depreciat cu 1,4%, după infirmarea procesului de fuziune cu EADS. Titlurile Imagination Technologies au scăzut cu 9,4%, ca urmare a recomandării underperform emisă de Credit Suisse. Pe de altă parte, acţiunile Bankia au crescut cu 4%, după vânzarea unor active. Titlurile Man Group au avansat cu 3,8%, pe fondul speculaţiilor cu privire la o posibilă preluare de către BlackRock. Aprecieri au consemnat şi acţiunile RBS (2,1%), după anunţul cu privire la vânzarea unor active imobiliare din Frankfurt şi Berlin.

ASIA
În Japonia comenzile de utilaje s-au contractat cu 3,3% m/m în august, evoluţie care exprimă premise nefavorabile pentru evoluţia investiţiilor în economie în debutul anului 2013.
Cotaţiile asiatice se depreciau, pe fondul semnalelor nefavorabile din economiile Japoniei (comenzile de utilaje) şi Chinei (vânzările de automobile s-au contractat în septembrie cu 0,3% y/y pentru prima oară în ultimele 8 luni), dar şi a deciziei S&P de a reduce rating-ul Spaniei la BBB- (cu o treaptă deasupra nivelului recomandat investiţiilor). Indicele regional MSCI Asia Pacific pierdea 0,2%, până la 120,45 p.. Indicele Nikkei 225 scădea cu 0,7%, în timp ce indicele Shanghai Compozit se deprecia cu 0,3%. Titlurile Fanuc pierdeau 2,7%, pe fondul evoluţiei nefavorabile a comenzilor de utilaje în Japonia. Acţiunile Toyota scădeau cu 1,5%, ca urmare a unor probleme tehnice care au determinat compania să efectueze revizii la peste 7 milioane automobile. Cotaţiile Lynas Corp. se depreciau cu 15%, după o decizie nefavorabilă a unui Tribunal din Sydney.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *