Daca votul la motiunea de cenzura s-ar da vineri in strada, as miza pe tot ce am prin buzunare (nu va panicati, suma nu e cine stie ce:-) ca textul respectiv ar intruni majoritatea iar Guvernul ar fi demis.

Pana azi dimineata n-aveam aceasta aproape-certitudine.

Si acum, o mica marturisire: n-am fost, niciodata, amenintat de riscul ca banii, notorietatea si/sau puterea sa-mi ia mintile. De ce spun asta aici? Pentru ca existenta low-profile, exasperant de banala, a sus-semnatului, are un mic avantaj: contactul nemijlocit cu patura de votanti. Intrucat pentru a-mi face cumparaturile la hypermarket sau pentru a bea o bere intr-un pub nu trebuie nici sa ma deghizez, nici sa-mi iau bilet pentru Monaco, se intampla ca aud in mod nemijlocit ce vorbesc oamenii de rand in diverse conjuncturi dezinhibate.

Si – credeti-ma pe cuvant sau duceti-va voi insiva sa testati piata – lumea nu prea avea chef, pana ieri-alaltaieri, sa faca treaba politicienilor din Opozitie.

A, daca ar fi sa plece premierul, prin demisie sau prin inchegarea unei alte majoritati, ok, duca-se. Ranforsarea lui Ponta la cote de sfidare net superioare celor din campania electorala prezidentiala e exasperanta. Insa daca nu deschizi televizorul prea des si iti vezi de treaba – presupunand ca ai asa ceva, adica slujba, familie, grija zilei de maine etc – nivelul de stres e acceptabil.

Cam de ieri dupa-amiaza lucrurile au inceput sa sara dincolo de pragul la care ignorarea realitatii politice e de ajutor.

Ultima (deocamdata…) dovada ca premierul si cei din jurul sau au lasat la o parte orice aparente si fac absolut orice considera de cuviinta pentru a supravietui politic a venit sub forma unei ordonante de urgenta menita sa legifereze finantarea cu bani de la buget, adica din buzunarul cetatenilor, a manufacturilor de gunoi radiotelevizat. Nu insist, subiectul a fost tratat pe larg pe portalul Reporter Virtual (detalii aici, aici si aici)

Apoi a venit declaratia ministrului Ioan Rus, facuta seara la Digi 24 si rostogolita a doua zi, ca avalansa auto-intretinuta, in toata presa.

Ce mai freamat, ce mai zbucium…ce mai sfortari in demersul de a explica, post-factum, ca ministrul Rus a folosit cuvantul „curva” precum duhovnicul care vrea sa o fereasca de pacat pe sotia fierar-betonistului plecat sa castige 1500 de euro pe luna intr-o alta tara decat Romania.

Iar cand s-a referit la copiii de fierar-betonist cu epitetul „golani”, ministrul Rus a avut in vedere doar preventia didactica si pedagogica, ce, nu v-ati dat seama?

In fine, e dreptul oricui, chiar si al unui ministru, sa-si construiasca aparea cum crede de cuviinta dupa ce bracinarii retoricii l-au tradat si i-au cazut in vine.

Important este ca aceasta gafa s-a propagat cu viteza maxima permisa de legile fizicii in mass-media si pe retelele sociale si a ajuns exact la cei vizati, adica la romanii din Diaspora.

Scandalul a fost subiectul principal de dezbatere al miezului zilei pe Antena 3, Realitatea TV si B1 TV (foto urmator).

Chiar si Romania TV a abordat subiectul, incepand oarecum nefiresc, cu reactia lui Rus la propria gafa, si nu cu tampenia originara, dar, in fine, macar merita remarcat ca televiziunea lui Ghita si Ponta n-a bagat mizeria sub pres, ca in alte ocazii (foto urmator).

Pe Pagina de Politica, peste o treime din unicii care au vizitat site-ul pana la ora 15 (scandalul a izbucnit, mediatic vorbind, pe la pranz) au venit „adusi” de aceasta stire. Am examinat anticronologic ultimele comentarii la ora 15.40, ora Romaniei, iar IP-urile au relevat ca cititorii-comentatori sunt romani aflati in Italia, Austria, Spania.

N-am verificat toate comentariile dar n-ar fi o surpriza ca, din zecile adunate pana la ora publicarii acestui material, majoritatea sa apartina romanilor aflati peste granita: fie la munca, deci vizati direct de spusele lui Ioan Rus, fie la studii, fie plecati definitiv, insensibili la cresterea economica si bunastarea pogorate asupra noastra de guvernul Ponta (foto dreapta).

Reactia rapida si consistenta a Diasporei a depasit, din nou, asteptarile, anticipand oarecum demisia lui Rus (asa cum scandalul votului in primul tur prezidential a prefigurat demisia-sacrificiu a lui Titus Corlatean).

Va amintiti ce s-a intamplat asta toamna? Si eu: abuzati, batjocoriti, insultati de Guvernul Ponta incepand cu primul moment al primului tur de scrutin, romanii din afara Romaniei s-au comportat mai responsabil decat multi romani ramasi sa voteze acasa.

Intr-un efort incredibil, in care au contat comunicarea pe Facebook, mobilizarea rudelor din tara si prezenta in numar mare la sectiile de la ambasade – ei au reusit sa-l opreasca pe Ponta din marsul spre Cotroceni.

Azi, 11 iunie, la aproape sapte luni dupa alegeri, Guvernul Ponta, printr-un ministru al sau, face exact ce a facut intre 2 si 16 noimebrie 2014. Acelasi tip de gafa, acelasi tip de discurs, aceeasi atitudine de genul „We don’t give a f*ck about you”.

A persista in greseala – in acelasi tip de greseala – denota fie prostie amestecata cu inconstienta, fie geniu. Si va rog sa ma scuzati ca nu suspectez de genialitate pe vreun membru al actualului Cabinet.

Fie ca va fi vineri, fie ca va fi intr-o alta zi, sfarsitul Guvernului Ponta – si al lui Ponta insusi, ca politician, de aici va veni: din acest tip de gafa care tradeaza o disproportie letala intre evaluarea propriilor puteri si raportul real al acestor puteri cu lumea inconjuratoare. O lume care nu se limiteaza la ce exista in interiorul granitelor nationale.

De aceea, revin la ce am spus la inceput: daca motiunea de cenzura – pe tema votului in Diaspora, daca n-ati uitat:-) – s-ar vota vineri in strada, n-as avea niciun dubiu asupra rezultatului. Si n-am nevoie, pentru asta, sa ma duc la cumparaturi in mall sau sa beau o bere intr-un pub.