Cifra, ieri ma cam speriase puțin, dar ieri spre seara a fost o explozie. Multa lume care luase formulare, s-a intors spre seara cu ele completate așa ca mulți au venit cu 20-30 de semnaturi. De aceea, am senzația – nu certitudinea, ca certitudinea nu pot s-o am – ca diseara va fi suta de mii”, a declarat Mircea Diaconu marți dimineața la Antena 3.

Fostul ministru a susținut ca daca va avea semnaturile, miercuri va merge cu ele la Biroul Electoral Central, dupa care este aproape sigur ca va ajunge in fața instanței de judecata. „Daca BEC-ul nu ma primește, am dreptul sa contest in Justiție. La fel cum și daca BEC-ul ma accepta, oricine poate contesta in instanța. Și se judeca in procedura rapida. Asta și vreau: sa ajung la o procedura rapida, sa vad daca sunt un monstru sau nu”, a mai declarat Mircea Diaconu.

Poate sau nu poate sa candideze?

Se cuvine a fi facuta o clarificare de ordin tehnic.Candidatura lui Mircea Diaconu nu este imposibila, in ciuda a ceea ce susține Agenția Naționala de Integritate, prin vocea președintelui sau, Horia Georgescu.

ANI afirma intr-un comunicat publicat pe 12 martie ca fostul senator nu poate candida pentru ca are o interdicție de trei ani care a intrat in vigoare in iunie 2012, atunci cand Diaconu a pierdut procesul cu Agenția pentru incompatibilitate.

Numai ca in comunicatul ANI, articolul de lege la care se face referire este citat doar parția. Agenția susține ca lui Mircea Diaconu i se aplica sancțiunea prevazuta de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, și anume pana la data de 19.06.2015.

Iata citatul din lege publicat de ANI (punctele de suspensie ce marcheaza absența unor pasaje sunt puse intocmai ca in comunicatul ANI): „Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului […]  persoana eliberata sau destituita din functie […] sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica […], pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului”.

Articolul de lege invocat de Agenție, suna insa altfel, iar ANI omite sa menționeze ca actul normativ precizeaza despre incompatibili ca timp de trei ani nu au voie sa ocupe funcții publice „cu excepția celor electorale”:

„Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1)  sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Mircea Diaconu susține ca el nu va ocupa „aceeași funcție” ca europarlamentar, pentru ca in trecut a fost senator.

Pe de alta parte, jurisprudența in cazurile de genul celui al lui Mircea Diaconu nu este foarte clara și candidatura sa va depinde foarte mult de ce vor decide pe de o parte membrii BEC (președintele ANI Horia Georgescu a avertizat deja ca le va face plangere penala daca vor accepta candidatura lui Diaconu), dar mai ales de ce va decide instanța de judecata. Și asta pentru ca aproape sigur se va ajunge in fața unui judecator. Daca BEC va accepta candidatura, ea va fi contestatata in instanța de ANI; daca BEC o va respinge, atunci Diaconu va fi cel care va ataca hotararea.