Muzeul de Comunicare din Berlin gazduieste deja celebra expozitie de fotografie “Underground”, semnata Loredana Nemes. Dupa publicarea catalogului continand aceleasi lucrari se pare ca au facut inconjurul lumii.

Cum arata viata intr-o metropola, concentrata in orele, sau – adunate intr-un an – zilele si saptamanile petrecute in merou? Ganduri, planuri, bucurie, tristete, expresii care strabat orase imense, au fost imortalizate in lucrarile fotografei Loredanei Nemes. Toate acestea au primit numele de “Underground”, iar fotografiile alb – negru, de o expresivitate deosebita, au fost realizate in metrourile din New York, Berlin, Londra, Paris, Moscova si Bucuresti. Ideea inedita a fost transformata intr-ul album cu acelasi nume, publicat la editura Conference Point din Hamburg, in nenumarate expozitii, iar in prezent acele expresii new yorkeze sau pariziene pot fi vazute la Muzeul de Comunicare din Berlin.E deja bine stiut ca lucrarile artistei Loredana Nemes au impresionat presa internationala si critica de specialitate. Insa, surpriza cea mai mare – dovada clara a faptului ca Underground a facut inconjurul lumii si pana la urma o expresie a globalizarii – este faptul ca un cuplu din San Francisco si-a descoperit fotografia, realizata in metroul din Londra si expusa la Berlin de catre o artista din Romania. La fel s-a intamplat cu un tanar german. In exclusivitate pentru Deutsche Welle – povestea Underground.

Loredana Nemes:”Este vorba despre un cuplu pe care l-am fotografiat in Londra si a carui fotografie a fost aleasa pentru realizarea unui poster pe fatada muzeului si pentru invitatiile la vernisaj. Aceasta imagine a umblat prin lume, prin internet, prin cablurile internetului, si a ajuns pe ecranul acestui cuplu, care acum traieste in San Francisco. Dintr-o data s-au vazut ca parte a expozitiei si mi-au scris un e-mail. Am intrat in contact cu ei, cu oameni fotografiati de mine, cu care nu am avut nicidata vreun contact, vreo convorbire. A fost interesant sa aflu ca acest cuplu se numeste Amy si Paul, si ea vrea sa-i faca aceasta fotografie cadou pentru aniversarea de 10 ani. Lucruri foarte personale, foarte intime. Mi-a placut sa intru prin fotografie in viata lor si sa am o poveste reala, pentru ca in rest am povestile mele personale.”

De asemenea, un tanar din Berlin, fotografiat in anul 2005, a avut surpriza de a-si gasi portretul la Muzeul de Comunicare din capitala. Va fi invitat la acest sfarsit de saptamana la un nou tur explicativ al expozitiei, realizat de artista insasi.

Proiectele Loredanei Nemes devin din ce in ce mai interesante si se pare ca motivul central este intotdeauna conectarea lumilor, a culturilor, prin gasirea unor elemente comune independente de locatia in care acestea sunt exprimate. De pilda intrebarea “Cum reactioneaza trecatorii grabiti din Madrid, Washington, sau Creta la gasirea unei mirese necunoscute in mijlocul strazii?” isi va gasi raspunsul in urmatoarea expozitie semnata Loredana Nemes.”Unul din proiectele noi este “Despre dragoste”, “About Love”, sau ber Liebe. Un proiect in care am folosit rochia mea de mireasa nepurtata, pentru ca nunta care a fost planificata acum 10 ani, a fost amanata cu trei saptamani inainte de termenul fixat. Si mi-a ramas ca amintire aceasta rochie, s-a mutat cu mine din apartament in apartament, a venit la Berlin, a inceput cu mine viata de fotograf. Am incercat sa scap de ea, dar n-am reusit. Am realizat intr-un final ca este a mea si trebuie sa o port. Am inceput sa o port pe strazile Sibiului, Washington-ului, la Madrid, Oslo, Berlin, Leipzig, in Creta. Peste tot am purtat-o pe strada si i-am intrebat pe barbatii pe care i-am intalnit daca iubesc o femeie si care sunt motivele pentru care o iubesc pe aceea, si nu pe alta. In pasul doi, i-am intrebat daca pot sa-mi ofere mie un moment intim, sa se lase fotografiati cu mine, ca si cum am fi un cuplu. O situatie absurda cu un strain. Barbatii au decis cum vor sa fie fotografiati. Numai doi m-au intrebat de ce fac acest proiect.”Fotografiilor din aceasta urmatoare expozitie le vor fi atasate fisiere audio cu explicatiile trecatorilor la intrebarile “About Love”. Daca facem o analogie la cum a evoluat Underground,va fi interesanta reactia eventualelor partenere la descoperirea neasteptata a fotografiilor, poate in alt colt al lumii.”