In acceptiune standard inflatie inseamna cresterea preturilor. Este insa suficienta doar aceasta explicatie? In opinia mea NU. Consider ca fenomenul inflatie are doua etape dintre care doar a doua este clar vizibila si este reprezentata de cresterea preturilor.

Dar intai ce sunt banii? Banii sunt in ultima instanta o conventie sociala. Privim lei, euro, dolari , etc, ca avand valoare doar pentru ca statele prin intermediul bancilor centrale garanteaza pentru aceste monede. Iar bancile centrale garanteaza valoarea banilor cu bilantul propriu. Iar in bilantul bancilor centrale nu se gasesc decat cele mai sigure instrumente posibile. In trecut era aur, iar in prezent ceva si mai sigur: promisiuni…

Ce se intampla insa in criza? Bancile comerciale au acordat credite oricui oricat oricand oricum, cu sau fara buletin, si dupa o perioada de timp, s-au confruntat in mod complet surprinzator… cu fenomentul neplatii… Cand clientii bancilor nu isi mai platesc ratele sau creditele, banca ramane fara lichiditate. Daca bancile nu se mai pot imprumuta si nu mai pot face rost de lichiditate ele dau faliment… cel putin intr-o economie de piata capitalista.

Insa economia prezenta nu mai este chiar asa de de piata si chiar asa capitalista, pentru ca bancile comerciale se duc sa se imprumute la banca centrala. Banca centrala conform standarderlor proprii poate imprumuta bani, insa acceptad drept colateral cele mai sigure instrumente financiare: bonurile de tezaur ale tarii respective, pe care bancile comerciale le pot cumpara. Insa bancile nu prea au asa multe bonuri de tezaur… insa au maaare nevoie de lichiditate. Si atunci bancile centrale le iarta mereu “dar doar de data asta…” si accepta drept colateral orice se gaseste prin bancile comerciale… indiferent cat de urat miroase…  

Insa ce se intampla cand bancile centrale accepta drept garantii (colateral) orice se gaseste prin bancile comerciale doar pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar si a modelului economic capitalist care include si falimentul (aparent insa nu pentru banci)?

Pentru a exemplifica am postat mai jos 4 grafice:

Inflatia, indicele cel mai reprezentativ al bursei din SUA : SP500, apoi Aurul si in ultima instanta indicele SP500 exprimat in Aur. Mentionez ca standard indicele oricarei tari este exprimat in moneda sa iar cotatia SP500 este exprimata in dolari americani (USD).

Inflatia : inceptand din anul 1990 (aproximativ) prezinta un trend constant descendent.

SP500: A inregistrat o perioada de 20 de ani de crestere continua: din 1980 pana in 2000. Dupa care a inceput o perioada de miscari puternice si evolutie laterala.

Aurul: A inregistrat scaderi constante din 1980 pana in 2000 dupa care s-a inscris pe un trend ascendent.

SP500 si SP500 exprimat in gold (graficul negru). Standard SP500 este exprimat in dolari ($)

Ce s-a intamplat din punct de vedere macroeconomic? Perioada anilor 1980 – 2000 a fost un boom economic puternic in care pe fondul relaxarii constante a normelor de creditare bursa si economia Americana au inregistrat cresteri. In 2000, insa dupa 20 de ani de boom economic constant America a crescut peste potential. Nu este nici un secret ca economia , ca mai orice lucru in natura nu merge constant intr-o singura directie. Are nevoie si de perioade de odihna. O astfel de perioada a inceput in 2000 si dupa 20 de ani de crestere ar fi trebuit sa fie mult mai mare decat a fost.

De ce nu a fost insa? O institutie: Federal Rezerve (banca centrala a Americii) si un nume  Alan Greenspan directorul sau. In perioada 2001-2004, FED a scazut foarte mult rata la dobanda de referinta (aproape zero), a impus scaderea normelor de creditare, si intr-o forma sau alta a aruncat cu bani in piata. Sau cu alte cuvinte a pus economia pe steroizi.

Bine, in mod clar nu doar Greenspan si doar FED-ul sunt autorii reducerii standardelor de creditare. Toata clasa politica din SUA era peste masura de fericita urmarind cresterile din economie si noua “bunastare”. Insa rolul de a asigura o crestere SUSTENABILA a economiei revenea si revine in principal FED.

Urmarea? O parte din bani s-a dus in economie si in proiecte viabile, insa cea mai mare parte s-au dus in speculatii si anume in piata imobiliara din SUA. Orice vagabond avea acces la credit nelimitat , orice somer isi putea cumpara case. Pretul la imobiliare a explodat si la fel si pretul actiunilor.

O parte din piata insa a realizat ce se intampla: pretul aurului a inceput sa creasca, desi inflatia era (si inca este) in scadere. Multa lume crede ca perioada dintre 2003 -2007 a fost o perioada normala si ca in moment traim o criza inexplicabil de puternica. Realitatea este ca 2003-2007 a fost un boom economic fals , generat de creditare excesiva si alimentat de politici cu risc inflationist. In toata aceasta perioada inflatia masurata in preturile de consum a scazut constant. A nu se intelege ca nu a fost inflatie; a fost, insa era din ce in ce mai mica. In prezent insa este pe cale de a deveni negativa. De altfel a si fost usor negativa in 2008

 In toata aceasta perioada aurul insa nu a scazut, ba dimpotriva. Iar indicele bursier American exprimat in Aur NU a crescut ci deasemenea a scazut… Desi exprimat in dolari el a atins noi maxime. De ce? Simplu, pentru ca aurul a crescut mai rapid decat bursa.

Anul 2007: Piata imobiliara din SUA s-a prabusit. FED , acum sub un nou presedinte, Ben Bernake, anunta noi stero…  masuri de combatere a creizei:  Dobanda de referinta 0 pe termen nelimitat, si o gramada de programe prin care FED accepta in balanta sa orice activ de care vor bancile sa scape. Plus anunta 1.200 miliarde dolari  creati pentru a sprijini piata imobiliara si deficitul American. Mergand pe aceiasi linie de stimulare economia administratia Bush si mai apoi Obama anunta masuri peste masuri de stimulare a economiei: crestere cu orice pret. Deficitul si datoria SUA ating maxime istorice.

Cum se face insa ca inflatia incepe sa scada accelerat? Simplu: mare parte din masa monetara este data de bilanturile bancilor, care au fost facute praf, pentru ca bancile au dat bani pe care nu ii mai primesc inapoi, iar garantiile acestor credite sunt imobile care din pacate stau cu miile in cartiere abandonate si care nu prea mai valoreaza nimic…

Prezent:  economia a inregistrat cresteri in partea a 2-a a anului 2009 si inceputul 2010. Insa ultimii indicatori arata cresteri din ce in ce mai slabe. Tratamentul, la nivel de zvonistica este noi stero… masuri de stimulare a economiei… noi credite.  Tratamentul poate ca inca merge in SUA, insa in Europa bolnavul (economia) sta sa moara de infarct dupa atata stimul: deficitele sunt scapate de sub control iar statele risca sa dea faliment. Dolarul insa inca rezista, inflatia este minima, iar aurul face noi maxime. Multe rapoarte din SUA arata ca unele companii au devenit mai profitabile. Ceeace este adevarat, insa asta pentru ca reducerile de investitii si personal au fost foarte mari , iar consumul inca a rezistat daotrita masurilor de stimulare a economiei. Inflatia masurata in pretul de consum este mica, insa inflatia reprezentata de RISCUL monetar este in crestere: Monedele (toate) exprimate in aur sunt pe un trend puternic descendent.

Personal consider ca exista doua tipuri de inflatie: Inflatia standard: cea care poate fi masurata in preturi de consum si riscul de inflatie, care precede inflatia standard si se poate masura in pretul monedei cu cel mai mare grad de incredere din ultimii 4-5000 ani: aurul.

Undeva in viitor… Criza deficitelor inceputa in Europa a ajuns si in America. Piata nu mai accepta sa finanteze America la o dobanda ridicoloa de 4% la 30 ani si < 1% la un an. Pentru a impiedica intrarea in insolventa a SUA , FED este nevoit sa adopte masuri de urgenta: anunta crearea a xx mii miliarde dolari cu care cumpara bonuri de tezaur ale Americii. Dolarul inregistraza scaderi puternice, insa nu neaparat fata de alte monede: toate bancile centrale creeaza bani, ci in special fata de marfuri fizice: metale pretioase si marfuri brute: petrol, fier, lemn, cupru, gaz, produse agricole, etc. Scaderea dolarului declanseaza inceputul hiperinflatiei mondiale, exprimata in cresterea puternica a preturilor produselor de consum. Toata lumea a aflat de protectia in Aur, iar cresterea acestuia este luata drept naturala. Dupa o crestere exploziva de cativa ani, Aurmania va atinge punctul culminant iar sfatul tuturor frizerilor, mecanicilor auto si gradinarilor va fi cumparare de Aur. Foarte probabil in acest moment este sfarsitul trendului ascendent pe aur si inceputul unui nou ciclu economic.

Concluzii personale:

 • Actuala criza nu a inceput in 2007 ci in 2000, insa nu a fost lasata sa se manifeste
 • Cresterea sustenabila a economiei este de aproximativ 1-1.5% pe an. Pentru a contrabalansa viteza din 1980-2000 ar fi fost necesara o scadere mult mai accentuata.
 • Politicile Bancii Centrale ale Americii au impiedicat insa corectia si au fortat economia creand bani ieftini pentru toata lumea… cu sau fara buletin.
 • Reactia normala a oricarei economii obosite care este inundata de cash este sa genereze in principal specula. Este mult mai usor sa speculezi (case) decat sa infinntezi o companie de productie sau prin cercetare sa descoperi noi avansuri tehnologice.
 • Noul balon de sapun generator de crestere: piata imobiliara s-a spart, insa nici acum FED nu a lasat economia sa se corecteze
 • Ultimul balon de sapun si cel mai mare este guvernul SUA si moneda sa dolarul.
 • Invevitabil si ultimul balon se va sparge: fisurile au inceput in Grecia.
 • Majoritatea monedelor vor fi puternic devalorizate, pentru ca este tratamentul la indemana a tuturor marilor puteri.
 • Prin o devalorizare masiva picajul economic inceput in 2000 si constant amanat se va materializa in sfarsit. Masa monetara in exces ce a fost creeata se va sterge in mare parte.
 • Puterea de cumparare va ajunge la nivelul productivitatii: mult mai jos.
 • Cea mai urata parte a crzei abia incepe si va fi si cea mai violenta. Din fericire va fi si ultima.
 • Pretul aurului si a materiilor prime va exploda. Trendul ascendent va mai continua, insa prabusirea accelerata a dolarului va marca inceputul sfarsitului trendului pe AUR.
 • Dupa realinierea puterii de cumparare la productivitate (mult mai jos din pacate) o noua crestere economica va incepe.
 • In 10 ani … o sa traiti bine … pana atunci insa…