Ieri am avut parte din nou de tiparul Europa scadere, America stabilizare si apoi crestere. Acest lucru se intampla pentru ca Banca Centrala Europeana inca nu a inceput programul de stimulare monetara anuntat, in timp ce FED (Banca Centrala a Americii) este foarte ocupata din aceasta privinta.

In Europa are acum loc o noua confruntare: Spania trebuie sa ceara ajutor, insa inca nu este de acord complet cu conditiile impuse, asa ca amana inevitabilul in speranta unor avantaje. Nici Germania nu cedeaza pentru ca stie ca Spania va fi nevoita sa ceara ajutor. Acest “blocaj” poate duce la corectii temporare ale burselor si va face ca Europa sa subperformeze din nou America.

Asia a fost pozitiva dupa ce Banca Centrala a Japoniei a anuntat suplimentarea masurilor de stimulare montara ca raspuns la politicia Americii de a tipari bani. In prezent exista un “razboi” valutar: nici o tara nu doreste ca moneda sa sa se intareasca si sa piarda competitivitate prin preturi mai mari ale produselor exportate.