“Che”-l mana pe el in lupta? “La victoria sempre”, spiritul de aventura, nevoia de dreptate sociala, vreun pariu personal? Probabil toate laolalta si fiecare in parte. Acest volum, care este si autobiografie, dar si larg peisaj al luptelor duse in Cuba, la mijlocul anilor 50, pentru instaurarea dictaturii populare, poate aduce lamuriri esentiale. “Jurnalul revolutiei cubaneze”si alte carti online pot fi achizitionate de pe site-ul Buy books.

O relatare de prima mana a campaniilor militare si a evenimentelor politice care au culminat cu insurectia populara din ianuarie 1959 care a rasturnat dictatura sustinuta de SUA in Cuba. Cu claritate si umor, Guevara isi descrie propria educatie politica. El explica modul in care lupta a transformat barbatii si femeile Armatei Rebelilor si Miscarea din 26 iulie condusa de Fidel Castro. Si cum acesti combatanti au fortat o conducere politica capabila sa ghideze milioane de muncitori si tarani pentru a deschide revolutia socialista in America. Episoadele lui Guevara apar aici complet pentru prima data in engleza.

Sigur, unghiul de vedere este profund partizan si apartine combatantului caruia mirosul de praf de pusca inca ii mai staruie pe mana cu care scrie. Sunt aceste randuri subiective? Da, cu siguranta, dar asta nu le face mai putin importante pentru istoria mare.

Devenit dupa moartea sa (survenita in urma unei executii sumare in Bolivia) icoana perfecta, lipsita, din pacate, de fisuri si de nuante, pentru generatii intregi de tineri, a ideii de Revolutie, Ernesto Rafael Guevara de la Serna, zis “El Che”, zis “El Commandante” (iar nu “Il” cum il italienizeaza unii), acopera in acest Jurnal perioada cuprinsa intre momentul acostarii vasului Granma, in 1956, pe coastele insulare ale Cubei si acela al triumfului revolutiei cubaneze de la 1 ianuarie 1959.

Intre cele doua momente, al botezului de foc de la Alegria del Pio (la care a participat si Fidel Castro) si lupta finala de la Santa Clara, se intinde un intreg cortegiu de ambuscade, de acte eroice, de sacrificii personale si colective, de deliberari sub regimul urgentei, de planuri strategice mature sau improvizate, de cocteiluri Molotov si de lupte la baioneta, toate in numele ideii de triumf al democratiei populare si al principiilor marxiste, de starpire a saraciei si a abuzurilor dictaturii lui Fulgencio Batista. Ce s-a intamplat dupa aceea este o alta poveste, la fel de cruda, in care Superman-ul de ieri imbraca hainele lui Lex Luthor.

Che Guevara a fost un lider revolutionar cubanez, originar din Argentina, care a devenit un erou de stanga. Ernesto Guevara de la Serna, cunoscut sub numele de Che Guevara, s-a nascut la 14 iunie 1928 in Rosario, Argentina, intr-o familie de clasa mijlocie. A studiat medicina la Universitatea Buenos Aires si in acest timp a calatorit pe scara larga in America de Sud si Centrala. Saracia si opresiunea raspandite la care a asistat, contopita cu interesul sau pentru marxism, l-au convins ca singura solutie pentru problemele Americii de Sud si Centrale este revolutia armata.

Un adversar puternic al Statelor Unite, el a ghidat regimul Castro spre alinierea la Uniunea Sovietica. Economia cubaneza a scazut ca urmare a sanctiunilor comerciale americane si a reformelor nereusite. In aceasta perioada dificila, Guevara a inceput sa cada cu ceilalti lideri cubani. Ulterior si-a exprimat dorinta de a raspandi revolutia in alte parti ale lumii in curs de dezvoltare, iar in 1965 Castro anunta ca Guevara parasise Cuba.