Elena Udrea, liderul PMP si candidatul acestei formatiuni la scrutinul prezidential, s-a prezentat miercuri seara la sediul DNA in jurul orei 19.

Udrea a declarat ziaristilor prezenti la sediul DNA ca a fost chemata la audieri in calitate de martor.

„Am fost chemata in legatura cu un dosar mai vechi al domnului Gheorghe Stefan”, a precizat ea.

Udrea a fost intrebata si despre dosarul „Microsoft” in care apare numele fostului ei sot, Dorin Cocos, banuit ca ar fi luat mita o suma de nivelul milioanelor de euro.

„Va trebui sa-l intrebati pe fostul meu sot”, a fost raspunsul sefei PMP.

Gheorghe Stefan a fost presedintele interimar la organizatia PDL Neamt, functie din care a demisionat in luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamt a aderat la Fundatia Miscarea Populara, dar a ramas membru al PDL pentru a nu pierde mandatul.

El este cercetat in mai multe dosare de coruptie, cel mai recent fiind legat de licenta postului Giga TV pe care il controla, mentioneaza Mediafax.

UPDATE.  Surse judiciare afirma ca Elena Udrea este audiata intr-un dosar in care edilul din Piatra Neamt este urmarit penal, sub control judiciar, fiind acuzat ca, din 2009, folosindu-se de interpusi, a administrat o firma care a primit contracte finantate din bani publici in comune din judetul Neamt.

Conform surselor mentionate, Stefan s-a folosit de functia din partid pentru a influenta functionari. Udrea era ministrul Dezvoltarii Regionale in perioada in care primarul din Piatra Neamt ar fi comis faptele cercetate de procurori.

In luna mai anul curent DNA a comunicat ca Gheorghe Stefan, presedinte al organizatiei locale PDL la data comiterii faptelor, este urmarit penal pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum si pentru folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, incepand din 2009 Stefan ar fi administrat in fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori.

SC Strong Montaj SA a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii.

Este vorba despre lucrari in comunele Tazlau, Gheraesti si Draganesti din judetul Neamt, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat.

Propunerea de finantare se trimitea MDRT (Ministerul condus de Elena Udrea, n.r.), care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul).

Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre Consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, iar dupa aprobarea listelor, se facea plata, se arata in documentele procurorilor.

DNA sustine ca, pentru a putea controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan ar fi sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt.

UPDATE 2. Elena Udrea a parasit sediul DNA dupa aproximativ doua ore si a declarat ziaristilor ca le-a spus procurorilor despre felul in care se derula procedura de alocare a fondurilor solicitate de autoritatile locale.

„Toate solicitarile, fie ca erau facute de domnul Gheorghe Stefan sau de alti reprezentanti ai autoritatilor locale, urmau cutuma. Iar cutuma functiona astfel: la solicitarile din tara noi aveam de 20 de ori mai putini bani si atunci alocarile urmau sa se faca astfel incat sa se acopere minimul necesar (…)

Tocmai pentru ca am constatat ca presedintii de Consilii Judetene cereau bani pentru primarii din propriile partide, am decis in 2010 ca si primariile, nu doar Consiliile Judetene, sa poata cere bani direct de la minister”, a spus Udrea.

Ea a confirmat ca a vorbit „de foarte multe ori” cu Gheorghe Stefan, dar si cu alti edili, despre finantarea proiectelor locale si a adaugat ca „la usa Ministerului Dezvoltarii Regionale” e coada de primari.

Elena Udrea a fost intrebata de ce crede ca a fost chemata sa dea declaratii la DNA in calitate de martor cu putin timp inaintea inceperii campaniei electorale.

„Nu cred in coincidente”, a replicat lidera PMP.